Kérdés:
Mi történik, ha egy kapus elkapja a labdát, miközben teste / lába még a dobozban van, de a labda éppen nincs a tizenhatoson kívül?
Sam
2014-11-12 21:59:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mindig is kíváncsi voltam erre.

A kapus kézilabdát az határozza meg, hogy hol van a labda, vagy hol helyezkedik el a kapus teste az érintkezés helyén?

Egy válasz:
gbianchi
2014-11-12 23:25:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A futballban a labda az, amely meghatározza a mezőny helyzetét.

Tehát, ha a kapus a tizenhatoson kívül kezeli a labdát, azt a kapus szabálytalannak (kézilabdának) tekinti, és szabadrúgást kell adni a másik csapatnak.

Továbbá, A kapus egész teste a tizenhatoson kívül lehet, de ha a labda és a keze bent van, akkor nincs szabálytalanság.

Ezt is figyelembe vesszük a gól megadásakor. Az egész labdának át kell haladnia a gólvonalon, és bármelyik játékos a tizenhatoson belül vagy akár a gólvonalon belül megpróbálhatja megakadályozni, függetlenül attól, hogy hol van a teste.

Van erre valami forrás?
A 12. törvény a kezelésről szól. Nézem a törvényeket, de nem találtam rá utalást. Mivel a labdát mindig a mindent meghatározzák a futballban, ez ugyanúgy jön.
A játék törvényeiben nem talál erre utalást. "Közismertnek" számít, mint a foci számos más szabálya.
Ezt a magyarázatot pl. a játék törvényeinek a Cseh Labdarúgó Szövetség általi hivatalos értelmezésében, amely kimondja, hogy a szabálysértés helyét a kéz és a labda érintkezési pontja határozza meg. Lehet, hogy más labdarúgó szövetségeknek saját hivatalos értelmező dokumentumaik vannak, de ez az elv mindenhol ugyanaz lesz, hiszem. (Annak ellenére, hogy a FIFA dokumentumaiban nincs megadva.)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...